MAAS THEATER & DANS: DOE EENS LIEF (2+)

Afgelopen zondag waren Jolie en ik uitgenodigd voor de première van de voorstelling Doe eens lief van MAAS theater en dans in het Maaspodium. Liefdeslessen voor de allerkleinsten! Het was de eerste keer sinds de Coronacrisis dat we naar het theater gingen en we verheugden ons er allebei dan ook enorm op.

Een beetje spannend ook, naar het theater nu de maatregelen net weer aangescherpt zijn. Maar het was perfect geregeld! Het personeel droeg mondkapjes en zowel in de foyer als in de zaal waren we verzekerd van 1,5m afstand. Vanwege het kinderprotocol (volwassenen zitten op 1,5m van elkaar, de kinderen hoeven dat niet) kan Maas de voorstelling voor relatief goed gevulde zalen spelen. En ja, het is een beetje anders dan dat we gewend zijn. Maar dat gaat zeker niet ten koste van de sfeer! 

Doe eens lief is een voorstelling voor kinderen van 2+. Het gaat over 'de kunst van het lief doen'. Makers Sara Giampaolo en Anne Fé de Boer over Doe eens lief: 'We roepen dagelijks tegen kinderen dat ze wat liever moeten doen. Tegen elkaar, tegen ons, tegen de wereld. Om echt te leren houden van, moet je ook leren ruziemaken. En ontdekken dat monsters bij het leven horen en dat het misschien soms best lekker is om van je monsters te gaan houden.(...)'

Jolie is al bijna 5, dus ik vroeg me van te voren af of ze niet te oud zou zijn voor de voorstelling. Maar die zorgen waren duidelijk onterecht, ze ging er helemaal in op! Vanaf 2 jaar en daarboven wat mij betreft geschikt voor alle leeftijden!

Wat ik heel tof vond aan de voorstelling is het contact en de interactie. Bij de veel theaterstukken hebben de spelers iets mysterieus. Wij in het donker op de tribune, zij in het licht op het podium. Bij Doe eens lief worden we bij binnenkomst direct ontvangen door bedenker en speler Anne Fé de Boer. Ze maakt een kort praatje met de kinderen, vraagt hun namen, complimenteert Jolie met haar mooie jurk... En die interactie blijft. De kinderen mogen helpen met het opruimen van ballen die verspreid over het podium liggen, een mug vangen die als live animatie over het witte decor vliegt... Ook de meneer van het geluid (Frans Baudion) en de meneer van het licht (Peter Raaijmakers) worden voorgesteld met een kleine uitleg over wat zij precies doen. Bij de special effects tijdens de voorstelling zag ik de oudere kinderen naar boven kijken, 'he, dat doet de meneer van het licht'. Dat zijn van die kleine dingen waar ik echt van kan genieten! 

De voorstelling is dynamisch, brutaal, grappig en fantasierijk. Gihan Koster zet een sterke rol neer als eigengereid kind dat op zoek is naar grenzen (iedere moeder moet dit gevoeld hebben haha, en ieder kind heeft het waarschijnlijk herkend!) en verrast ons op de meest onverwachte momenten met hoogwaardige dansspektakels, van breakdance tot klassiek ballet. Multitalent Anne Fé de Boer danst, speelt, zingt en verzorgt de live animaties van achter een bureau, waar Gihan direct op in kan spelen en waar ook de kinderen in zaal bij betrokken worden. Er is muziek, er is een grote rode knuffel, er is een boot op hoge golven en een prachtig lied. Er wordt gedroomd, gestoeid, gehuild, ruzie gemaakt. Het wordt weer goed gemaakt. En er is uiteraard, tot het genot van de kinderen, een klassiek kat- en muisspel. Het is genieten van het begin tot het einde!  


Scènefoto's door Wannes Cré

Ik vroeg Jolie achteraf wat ze het allerleukst vond aan de voorstelling. Ze dacht even na en zei toen: 'Ik vond het eigenlijk allemaal heel leuk!' en enkele seconden later '... en ik ga straks thuis zelf een voorstelling geven aan papa en Lilou!' 

Vanaf aanstaande zaterdag reist 'Doe eens lief' het hele land door en zijn ze te zien in theaters van Groningen tot Maastricht. Ook Rotterdam doen ze nog een paar keer aan. Het speelschema vind je hier.

Ik kan niet anders dan zeggen: Gaat dat zien! Want het is zo'n mooi stukje culturele vorming, voor het kind, maar ook voor jezelf. De culturele sector heeft ons nu harder nodig dan ooit. En uiteindelijk kunnen we allemaal wel wat liefdeslessen gebruiken!

Liefs, LindaPopulaire posts