donderdag 10 september 2015

PERSONAL || MIJN 'MISLUKTE' TATTOO UIT GUATEMALAWait, what?!
Yep, het is zo dramatisch als dat het klinkt. Inmiddels kan ik er voorzichtig om lachen, als een boer met kiespijn.
Ik had al 2 tatoeages, een vlindertje op mijn rug en een roos om mijn enkel. Jeugdzondes noem ik ze, ik was net 16 toen ik de eerste liet zetten. Impulsief: 'Doe die maar!'. Ik heb er geen spijt van, het past bij wie ik ben, maar ik ben er ook niet bepaald trots op. Stijlvol is het niet.

Deze keer was anders. Ik dacht er goed over na. Tijdens onze reis door Zuid-Amerika in 2013 droeg ik continue 2 plaatjes bij me die ik daar graag op mijn lichaam wilde laten zetten. Maar Roel was niet bepaald supportive, hij houdt niet van tattoos, en uiteindelijk durfde ik niet. En daar had ik achteraf wel spijt van! 
Dit keer zou ik het écht gaan doen! Maandenlang deed ik inspiratie op voor een tatoeage, met betekenis. Ik maakte er zelfs een map voor aan in Pinterest! En in iedere grote stad waar we kwamen ging ik op zoek naar een betrouwbare tattoo-shop.
In Antigua, Guatemala is het dan zo ver. In het hostel hing een poster van een studio in het centrum en de zorgzame gastheer raadde deze van harte aan. Een hygiënische, professionele shop. Ik deed wat research op internet en vond inderdaad veel positieve informatie. Het zag er betrouwbaar uit! Daarnaast liet een stel dat ook in het hostel verbleef beide een grote tatoeage zetten bij deze shop en zij waren zeer tevreden.
Zelfs Roel leek het wel wat om een herinnering aan deze reis op zijn lichaam te laten vastleggen. We zijn niet zo naïef om elkaars naam te laten vereeuwigen op ons lijf, maar iets waar we samen over hebben nagedacht leek ons romantisch. We wilden beiden een 'imperfecte cirkel'. Niets in het leven is immers perfect, maar dat maakt het niet minder mooi! Roel koos een cirkel die niet helemaal aansloot. Ik ging voor een cirkel die iets uitloopt, als de afdruk van een koffiekopje op papier (zie plaatje).
Roel vindt het veel te spannend, dus ik ga eerst. Dan kan hij er nog even over nadenken. Ik laat het plaatje zien, geef wat uitleg en de tatoeëerder lijkt goed te begrijpen wat ik wilde. Een uur later mag ik terugkomen. Ik krijg een rondleiding door de (kleine) studio, certificaten te zien en eerder werk en de eigenaar laat zien dat alle instrumenten die hij gebruikt nieuw uit de verpakking komen. Hij tekent de cirkel op mijn huid en het ziet er goed uit. Strakke binnenlijn, wat schaduw eromheen. Tof, ik ben blij dat ik eindelijk de guts heb om er voor te gaan!
Hij is al heel snel klaar met tatoeëren. Een beetje woozie van de pijn kijk in de spiegel. De plek is goed, maar het ziet er niet zo strak uit als de tekening... 'Schrik niet...', zegt de kunstenaar, '...dat is de zwelling.' legt hij uit. Hmmm...
Die avond kijk ik iedere gelegenheid die ik heb in de spiegel. Ik voel me er niet goed bij. Roel probeert me gerust te stellen - ik kan 'm immers niet meer uitgummen -, maar ik zie aan zijn gezicht dat het niet best is. Als de zwelling de volgende dag een stuk minder is, zie ik dat de tatoeage verre is van wat ik wilde! Hij is aan alle kanten uitgeschoten! Daarnaast is de cirkel niet mooi rond, het is een ei! 

WAAAT?! DE TATOEAGE IS MISLUKT! Ik ben in mijn leven zelden zo chagrijnig geweest. Roel heeft een hele nieuwe kant van mij gezien. Woest was ik! Mijn lichaam is besmeurd, snapt die kerel niet dat dit er voor altijd op blijft staan?! Dat dit PERFECT had moeten zijn in al z'n imperfectie?!
Helaas zitten we al in de bus naar een volgend dorp en kan ik niet terug naar deze man... En Roel is er na dit succesverhaal (MNH!) zeker van dat hij zijn lichaam toch maar tatoeage-vrij houdt. Na een helse busreis van 6 uur komen we aan in een klein dorpje langs Lago de Atitlan en het eerste waar ik naar op zoek ga is een tattoo-studio. Ik leg de situatie uit en de tatoeërders zijn verontwaardigd. Wat een flutwerk heeft hij geleverd! Ze kunnen er niet over uit en eigenlijk weten ze ook niet zo goed wat ze er mee moeten... Maar ik wil per se af van mijn 'ei'. Ze geven een paar opties. Hij tekent een soort zonnetje over de tatoeage heen. Nope, dat is niet wat ik wil. Dan een dikke, maar strakke cirkel. Ja, doe dat maar! (Is daar die impulsiviteit van dat 16-jarige meisje weer?).
Roel probeert me over te halen om te wachten tot we terug zijn in Nederland. Deze shop ziet er namelijk een stuk minder professioneel uit. Ik word getatoeëerd in een achterkamertje, bij het licht van een bureaulamp en er wordt veelvuldig geblowd. Iedereen loopt in en uit. Af en toe wordt er naar mijn tatoeage gewezen en wordt er gezegd: 'Kijk wat een ander haar heeft aangedaan!' en dan wordt er gelachen of krijg ik een steunbetuiging. Ik vind het wel een avontuur. En daarnaast ben ik wanhopig voor verbetering van de mislukking op mijn lijf!

NB: Uiteraard heb ik gecheckt of ze met schone, nieuwe naalden werken! Ik neem wat dat betreft geen risico's!


Na bijna een uur laagje na laagje tatoeëren is dit het eindresultaat. Niet precies wat ik wilde, maar ik ben er blij mee. Ik twijfel om het na mijn zwangerschap nogmaals bij te laten werken, omdat het eerste lijntje van dichtbij nog steeds te zien is. De dubbele gevoelens rondom dit avontuur blijven. Een tatoeage staat voor de rest van je leven op je lijf en ik kan er nog steeds niet over uit dat die eerste kerel daar zo gemakzuchtig mee om is gegaan. De dikke lijn vloekt bij de dunne lijntjes van de jeugdzonde-vlinder onder aan mijn rug. Maar ik troost mezelf met de gedachte dat het in ieder geval een herinnering is aan onze mooie reis!

Ergens heb ik gekregen wat ik wilde: een imperfecte cirkel! Maar mijn hart doet toch een beetje zeer... Was ik toch maar voor die palmboom gegaan!

Q: Zou jij een tatoeage laten zetten in het buitenland?14 opmerkingen:

 1. Ik heb mijn eigen tattoo shop en zou mijn tattoo nooit ergens anders laten zetten, laat staan in het buitenland. Ik heb een vertrouwen opgebouwd met mijn tattoo artist en is weet dat hij goed werk levert :) Nee, ik zou het zelf niet in het buitenland laten zetten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Snap ik helemaal, lijkt me fijn als je iemand hebt van wie je weet dat je hem/haar kunt vertrouwen! Ik vond het echt een grote stap, een tatoeage, zeker aangezien ik helemaal niet thuis ben in die wereld! x

   Verwijderen
 2. Ik heb twee tattoo's in Thailand laten zetten op traditionele wijze. Vooraf was ik een aantal shops binnen gelopen en ging toen op het internet kijken welke de meest positieve reviews had. Ik heb er geen spijt van. Mijn eerste tattoo heb ik in Nederland laten zetten (ik was 16) en die vond ik na een aantal jaren echt lelijk. Nu vorig jaar er iets overheen laten zetten. Dat kan jij ook doen, mocht je de cirkel toch echt niet mooi meer vinden.

  xoxo
  www.its-dash.com

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Deze had ook goede reviews, wellicht heb ik gewoon pech gehad die dag... Maar het blijft jammer! Iets eroverheen zetten is wel een goede tip. Of wellicht over die vervaagde vlinder eronder, dat het wat meer één geheel wordt... Ik zal er nog eens goed over nadenken! :)

   Verwijderen
 3. Wow, da's balen! Ik ben eens naar een tattooconventie geweest zonder plan. Daar zag ik een artiest die gespecialiseerd was in waterverf-achtige tatoeages en dan heb ik heel impulsief eentje laten zetten. Nog altijd geen spijt van! Echt stom, dat het mislukt is want ik vind het ontwerp dat je koos wel echt mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Thanks! Ik had ook niet verwacht dat het zo'n ingewikkelde opgave was! Fijn dat het bij jou helemaal goed is gegaan, waterverf tatoeages zijn zo prachtig!

   Verwijderen
 4. Wat een heftig verhaal Lin! Ik zou het zelf niet in het buitenland durven. Je zit toch met de taal, zullen ze je wel begrijpen. Ik heb zelf meerdere tattoo's, allemaal in NL laten zetten. En de laatste tattoo's bij iemand laten zetten die we kennen. En zelfs hij heeft er 2 verpest, klinkt misschien dramatisch maar ik baalde ook vanaf het begin omdat het niet was geworden zoals ik het in mijn hoofd had. Ik laat ze nu weg laceren, heel pijnlijk en het duurdt langer als dat ik had gedacht. Misschien is dat ook een optie voor jou.
  X Danielle

  Interior blogger bij http://www.pose-blog.com

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, zo balen he! Je hebt toch iets in je hoofd en je wil dat het precies zo is! Wel goed dat je ze weg laat laseren, ik durf dat niet zo goed. Wellicht in de toekomst!
   Succes met het verdere pijnlijke proces, blugh! x

   Verwijderen
 5. Wow haha dat is wel shit. Ik snap je verontwaardiging maar vind het ook knap dat je er nu ook wat positiever naar kan kijken. Niet dat je echt een keuze hebt :-P maar zoals hierboven al gezegd, je kunt er altijd nog wat overheen laten zetten mocht je het echt niet meer trekken.

  Ik zou wel een tattoo in het buitenland laten zetten, maar ik weet dat mijn vriend me dat nooit zou laten doen haha! Overigens heeft hij een tattoo laten zetten in Nederland, bij iemand thuis, terwijl die bier aan het drinken was en aan het blowen. Die tattoo is ook echt lelijk geworden, de lijnen zijn helemaal niet strak. Ik push hem al jaren om het bij te laten werken, maar hij is zo bang voor naalden dat hij het wel best vindt haha.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha, dat heeft ook wel wat tijd gekost, hoor! In het begin was ik zo boos en verdrietig! Ik kan het zonder spiegel ook zelf niet zien, dus in m'n hoofd werd het ook steeds erger haha! Gelukkig is het leed nadat het is bijgewerkt te overzien... ;)
   Ik snap je vriend ook wel, hoor. Op een gegeven moment wen je aan het plaatje op je lichaam, gelukt of niet. Maar wie weet wat voor moois ze er nog van kunnen maken!

   Verwijderen
 6. Jeetje wat heftig! Heb je eindelijk je moed bij elkaar geraapt om het te doen mislukt het ook nog eens. Maar al met al is het nog een best leuke tattoo geworden en heb je een super goed verhaal erbij hihi

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, het is wel een goed verhaal, hahaha!
   Ik ben er nu ook wel tevreden mee. Vandaag gingen ik zwemmen en hij staat best wel tof bij m'n zwangerschapsbadpak! ;) Ik erger me vooral dat ie nu zo vloekt met de tatoeage onder aan mijn rug, wellicht kan ik die nog eens laten bijwerken/er iets overheen laten zetten. En dan gewoon veilig in Nederland!

   Verwijderen
 7. Wauw heftig. Ik denk dat ik niet zomaar een tattoo laat zetten in t buitrland. Maar het ligt er natuurlijk aan welk land! Duitsland en België zijn ook buitenland.. maar landen zoals jij bent geweest. No no no.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Daar zit ook best talent, hoor! ;) Het belangrijkste vind ik zelf de hygiène en dan vooral het materiaal. Ik zou het een volgende keer wellicht weer doen, het is een mooie herinnering aan zo'n lange tijd in het buitenland, maar dan zou ik iets simpelers kiezen! Heb je zelf ook tatoeages?

   Verwijderen

Speak up! Ik waardeer het! ♥