MAAS THEATER / DANS || DE GROTE RED JE REET SHOW (6+)


Afgelopen zondag gingen Jolie en ik naar de première van De Grote Red Je Reet Show, de nieuwste voorstelling van Maas Theater / Dans. Gewoon weer in real life, in het Maaspodium! Om dat te vieren boekten we er meteen vooraf maar een ontbijtje bij. Weer even helemaal goed de sfeer proeven!

Als we de zaal binnenkomen mogen we zelf een plekje uitzoeken. Jolie loopt meteen naar de bovenste rij, maar ik weet haar te overtuigen dat iets dichter bij het podium misschien wel leuker is. Ergens in het midden nemen we plaats. 

De voorstelling start met een hilarische - letterlijke binnenkomer. Het is De Quizmaster, de grappige, soms net iets te botte presentator én eenmansjury van De Grote Red je Reet Show, nadat de mascotte van de show, Mister Pepper, de spelregels aan ons heeft uitgelegd. We mogen meeklappen en 'Aaaaah'-en, máár... we moeten wel goed luisteren naar de instructies van deze man in Pepertjespak.

De 5 deelnemers stellen zich aan ons voor. Uit het persbericht: 'In De Grote Red Je Reet Show gaan vijf jongens de strijd met elkaar aan. Alleen de allerbeste kan winnen in deze zenuwslopende race van drie rondes. Een reality spelshow maar dan live en recht voor je neus. Zijn de mannen wel zo stoer als ze eruit zien? Zullen ze zich toch laten kennen? En zijn ze sterk genoeg om te verliezen?' 

Die laatste zin slaat de spijker op zijn kop. Want in de show die volgt laten de spelers op een vrolijke, energieke manier zien dat het niet alleen maar gaat om winnen en de beste zijn. 

Dat ook als je bij de ene opdracht onderaan eindigt je de volgende gewoon weer kan winnen (wat 'het haasje' voor elkaar krijgt in een geweldig kat- en muisspel waar Jolie helemaal van in een deuk ligt).

Dat iedereen zijn Talent Moment mag pakken (indrukwekkend en tegelijkertijd weer ontzettend grappig!).

Dat een extra moeilijkheid een uitdaging kan zijn en echt niet in de weg hoeft te staan van een succesvolle ervaring (ik leefde extra mee met degene die moest discodansen met 'De Zware Koala', aangezien ik met een baby en een peuter zelf ook het grootste gedeelte van de dag een koalabeetje op mijn buik of op mijn heup heb hangen! ;)).   

En dat winnen niet altijd het doel hoeft te zijn, dat je door samen te werken vaak tot nog veel mooiere dingen kan komen. Je kunt kwetsbaar zijn, je mag zachtheid tonen, je mee laten slepen, het spel spelen op jouw manier, ongeacht het resultaat.  

René Geerlings over zijn eerste voorstelling als artistiek directeur van Maas: "Er ligt in onze maatschappij veel nadruk op logica, op oorzaak en gevolg. Van jongs af aan word je verteld dat als je maar genoeg je best doet, je later kan worden wat je wilt. Dat na de A de B komt en 1+1 altijd 2 is. En dat je kan winnen, als je het maar echt wilt. In mijn optiek zijn dat allemaal manieren om controle te krijgen over iets wat niet gecontroleerd kan worden. Het leven is chaos. (...) We doen allemaal maar wat. Het grootste geluk vind je pas als je jezelf kunt verliezen in het moment en in het spel."

De Grote Red Je Reet Show is een bruisend spektakel dat van het begin tot het eind (en mogelijk nog de rest van de dag) een grote lach op je gezicht tovert. Het is humor die de kinderen doet schaterlachen, maar die zeker niet kinderachtig is (getuigt het aantal volwassenen in de zaal wat stiekem ook niet meer bij kwam). Het is een afwisselende combinatie van spel, licht, dans, video, spanning en interactie. Het heeft de structuur van een spel, maar er wordt geen 2x hetzelfde gedaan. En het zijn de details in taal waar ik persoonlijk enthousiast van word: personages met namen als Oker, Fuchsia en Turquoise in plaats van Geel, Roze en Blauw. En als klap op de vuurpijl (of de spicy pepper?) is de winnaar van het spel uiteraard iemand van wie je het helemaal niet verwacht!

De stickers van de voorstelling die Jolie kreeg bij vertrek schitteren nu op haar knutseltafel en zijn een permanente herinnering aan deze leuke ochtend. Die napret, dat het steeds weer zoveel indruk ook haar maakt, ik kan daar zo van genieten. Maas Theater en Dans zet weer een geweldige voorstelling neer en ik kan dan ook niet anders dan wederom afsluiten met: Gaat dat zien! 

De voorstelling speelt nog tot 16 januari 2022 in theater en schouwburg, van Groningen tot Maastricht. Actuele speeldata vind je HIER en daar koop je ook meteen je kaarten. Ik wens jullie heel veel plezier!

Liefs, Linda

Foto's:  ©Kamerich & Budwilowitz 

Populaire posts