donderdag 9 juni 2016

BABY || 8 DINGEN DIE JE NIET WIL HOREN NADAT JE EEN KEIZERSNEDE HEBT GEHAD


1. 'Je moet wel even goed uit hoesten, anders is het slecht voor je longen.'

Dit was de dag na de operatie. Door de morfine verslikte ik me steeds, maar hoesten deed zóveel pijn! Terwijl ik proestend probeerde in leven te blijven, werd ik aangesproken door de zuster. Of ik wel even goed door wilde hoesten, anders zou ik een longembolie kunnen krijgen.
Die heeft overduidelijk nooit een buikoperatie ondergaan...

2.  'We gaan de morfine stopzetten.'

Morfine. Is. Heerlijk.
Please don't stop!

3. 'Wat jammer, hè, dat het niet op de natuurlijke manier gelukt is.'

Dat is inderdaad best jammer. Ik wilde graag thuis bevallen, in mijn eigen veilige omgeving, op een zo natuurlijk mogelijke manier met zo min mogelijk ingrijpen. En soms vind ik het jammer dat ik niet mee kan praten met veel van mijn mede-moeders die wel op een natuurlijke manier zijn bevallen. Maar de hartslag van mijn kind daalde al bij de eerste weeën en zonder ingrijpen had ze het niet gered. Ik ben dolblij dat het zo is gegaan en heel dankbaar dat ze er niets aan over heeft gehouden.

4. 'Geen wonder dat je al denkt aan een tweede. Je hebt een pijnloze bevalling gehad!'

Serieus?!
For the record: een keizersnede doet ook gewoon pijn! In mijn geval vooral achteraf. Stel je maar voor: het mes gaat niet alleen door je huid, maar door je spieren, je zenuwen en al het andere weefsel wat het tegen komt onderweg naar de baarmoeder. Ik moest een week lang in bed blijven, daarna mocht ik pas mijn eigen kind verzorgen, aankleden, verschonen, in bad doen... Ik moest zittend douchen en afgedroogd worden door de kraamhulp. Minimaal 6 weken van herstel en nu, bijna 19 weken verder, nog steeds soms pijn rondom het litteken! En dan heb ik het nog niet eens over de naweeën bij het voeden van de baby...
Natuurlijk, als ik zie wat voor moois ik ervoor terug heb gekregen, zou ik het zo nog 10x doen. Maar geldt dat niet voor (bijna) iedere bevalling? Die opmerking is niet voor niets zo cliché!

5. 'Je moet even op de foto, samen met Jolie en de Twentse krentenwegge'

Of iedere andere vorm van 'je moet op de foto'. Ik heb net een operatie achter de rug, ik ben doodmoe, ik zie geel van het bloedverlies, heb mijn haar nog niet kunnen wassen, heb uiteraard geen make-up op en gevoelsmatig ben ik 90% van de dag aan het voeden.
Laat. Me. Met. Rust.

6. '100 jaar geleden waren jullie er allebei niet meer geweest!'

Ik snap nog steeds niet dat mensen niet begrijpen dat deze opmerking, in combinatie met al die hormonen en die overweldigende liefde die opeens vrijkomt, veel te confronterend is om even tussen neus en lippen door te maken. Vooral een kraamhulp - verder een topwijf trouwens - had hier een houtje van.
'Het is maar goed dat je al in het ziekenhuis was, anders had ze heel veel zuurstoftekort gehad. Of erger....'
'Ach, wat is dat meisje ingeteerd, zeg. Dat is echt kantje bord geweest!'
'Wat fijn dat de borstvoeding zo goed gaat, ze had een flinke achterstand in te halen!'
'Wat een geluk dat de medische wereld tegenwoordig zo ver is. 100 jaar geleden.....'
Steeds als ze weg was moest ik heel hard huilen. Alsof kraamtranen alleen niet genoeg zijn... Laat ons lekker nog even op de roze wolk zitten, voordat je me de bittere waarheid inprent! Ik kan het nog niet aan!

7. Een goeie grap

De eerste dag dat we weer thuis waren, was mijn broertje op bezoek. Hij kwam gezellig bij me op bed liggen en hoorde mijn hele bevallingsverhaal -inclusief details- liefdevol aan. Maar toen gebeurde het.... hij maakte een hele goeie grap! En ik kreeg de slappe lach!
Wat voor #1 gold met hoesten, geldt nog harder voor lachen! Au au au! Mijn buik was netjes dichtgenaait, maar ik lachte 'm bijna weer open!

8. 'Van dat litteken zie je straks niets meer!'

Ten eerste: niet waar en 2. boeiend. 

Deze opmerking kreeg ik zó vaak te horen op mijn kraambed. Inmiddels ben ik blij dat het netjes geneest en dat mijn buik een niet al te groot slagveld is, maar toen ik net bevallen was kon het me echt niets schelen. Al hadden ze er een been voor moeten amputeren... alles wat telde was dat mijn baby er is! 

Afijn, de meeste dingen zijn goed bedoeld. Andere dingen zijn onontkoombaar (lees: #2! en in het geval van m'n schoonmoeder ook #5 ;)). Er zijn dingen die helemaal waar zijn, maar die je gewoon niet wil horen. En sommige opmerkingen zijn ronduit lomp. Het kan geen kwaad om even na te denken voordat je iets zegt!

Q: Wat wilde jij echt niet horen na je bevalling?2 opmerkingen:

 1. Dat ik maar even op een harde stoel moest gaan zitten, want dan geneest 'het' (4e graads ruptuur) beter... Uhm ja I know maar FCKNG hell! Ga lekker zelf op een harde stoel zitten! (Ik deed het wel en was ook verwonderlijk snel weer op de been)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Auch!
   Bijzonder hoe snel je lichaam herstelt, hè! Echt een soort oerkracht!

   Verwijderen

Speak up! Ik waardeer het! ♥